piątek, 15 marca 2013

Z cyklu: etnografia w domu i zagrodzie - Jedzcie bogatych

Pokolenia etnografów zastanawiały się nad tym, dlaczego rabacja galicyjska nie dotarła na południe Puszczy Sandomierskiej. Różne były koncepcje - a to, że królewszczyzny, a to, że panowie dobrzy, a to, że działalność Juliana Goslara. Otóż nie. Najnowsze odkrycia terenowe dowodzą, ze Lasowiacy panów nie rżnęli tylko dlatego, że ich zjedli, ba, nawet przetwory robili.


4 komentarze:

  1. Rabacyjo nie dosła bo swoich panów nose Przodki nie pozwolyły 'obcem rznąć. Swoich panów se wyrzniewa sami i we słoiki zapakujewa.

    Ałtorze!!!! Czas na lasowiacką listę dialogową do "Psów" Czas najwyższy. Zanim ktoś skradnie pomysł i zrobi po swojemu czyli po ptokach.

    OdpowiedzUsuń
  2. "Flaki podskarbiego" "Golonka hrabiowska w sosie de guillotin"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szykuje się seria afer po znalezieniu magnaciny w importowanym z Polski mięsie

      Usuń
  3. bzdety...bzdety.

    OdpowiedzUsuń